Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Anton Bruckner

Αυστριακός συνθέτης συμφωνιών, μουσικών κομματιών για εκκλησιαστικό όργανο και διαφόρων μουσικών συνθέσεων (1824-1896). Οι συνθέσεις του Μπρούκνερ σηματοδότησαν το σύγχρονο μουσικό ριζοσπαστικό ρεύμα λόγω των "παραφωνιών" και των απρόβλεπτων τονικών διακυμάνσεών τους.
Γεννήθηκε στο Ansfelden το 1824 από φτωχούς γονείς. Ο πατέρας του, διευθυντής σχολείου και χειριστής του εκκλησιαστικού οργάνου, υπήρξε ο πρώτος του δάσκαλος μουσικής. Αργότερα, σπούδασε στο μοναστήρι του Αγίου Φλωριάν κι έγινε κι ο ίδιος χειριστής του εκκλησιαστικού οργάνου· συνέχισε τις σπουδές του σε διάφορα μουσικά ιδρύματα μέχρι τα 40 του χρόνια. Το 1868 διορίστηκε καθηγητής της Θεωρίας της Μουσικής στο Ωδείο της Βιέννης κι έκτοτε επικεντρώθηκε στην σύνθεση συμφωνιών. Το 1875 αποδέχεται την πρόταση του Πανεπιστημίου της Βιέννης για την θέση του καθηγητή Θεωρίας της Μουσικής.
Το έργο του κρίθηκε από τους σύγχρονούς του ανορθόδοξο και χωρίς έμπνευση, καθώς δεν ακολουθούσε τις καθιερωμένες φόρμες της εποχής. Ωστόσο, επηρεασμένος και επνευσμένος από το έργο του Wagner, για τον οποίο έτρεφε μεγάλο θαυμασμό, και από το έργο του Beethoven, και χάρη στην δική του αυθεντικότητα κατόρθωσε να εκφραστεί με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από τους μουσικούς της εποχής του, πιο ατμοσφαιρικό και μεταφυσικό.
Κατόπιν επιθυμίας του θάφτηκε κάτω από το εκκλησιαστικό όργανο του μοναστηριού του Αγίου Φλωριάν.


μνημείο προς τιμήν του Μπρούκνερ το οποίο
βανδαλίστηκε και αντικαταστάθηκε


DOWNLOAD
password : Opermusik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου